Habitar la trinxera

Fotografia d’Enric Català de la portada d’Habitar la trinxera.

Habitar la trinxera. Històries del moviment pel dret a l’habitatge a Barcelona és un llibre que resulta d’estirar d’un fil. Una recerca que va començar el 2012 per abordar els orígens de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) es va convertir en una trajectòria d’entrevistes per parlar amb persones que han protagonitzat moviments molt diversos pel dret a l’habitatge i contra l’especulació immobiliària i urbanística a la ciutat de Barcelona en el darrer quart de segle. Es va presentar l’abril del 2018.

El llibre recull històries de victòries, de derrotes, però sobretot de lluites per transformar el món –o, si més no, la ciutat– i no resignar-se que la vida estigui regida per interessos econòmics. Històries de la política que es fa a peu de carrer, sigui ocupant espais buits o recollint signatures per canviar una llei. El primer capítols ens situa en el moment de més força de la PAH, per després parlar sobre la història del moviment okupa, els moviments antiglobalització, l’organització veïnal contra l’assetjament immobiliari i les experiències nascudes al caliu del 15-M.

El text incorpora un pròleg d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i una de les protagonistes de les històries que s’hi recullen. L’alcaldessa fa una mirada enrere des de l’Ajuntament de Barcelona i assegura que “és fonamental que pugui haver-hi llibres com aquest que recullin aquestes experiències, perquè, al cap i a la fi, aquesta és la nostra història real, que ens permet transcendir-nos i que ens dona dret a intentar tornar a somiar, crear i refutar”.

Resum del debat de presentació del llibre.

El llibre forma part de la col·lecció Periodisme i Drets Humans, editada per la Fundació Periodisme Plural i Octaedro Editorial.

Consulta el web del llibre.

Llegeix un fragment del llibre: