Plegar la manta

Plegar la manta és un documental realitzat amb Batabat per al programa 30 minuts de TV3 que es va emetre el 3 de desembre del 2017.

El reportatge aborda la realitat de la venda ambulant posant el focus en els seus protagonistes, les persones que es dediquen a vendre al carrer i que són perseguides i criminalitzades. Les persones que es dediquen a aquest ofici a la costa catalana provenen majoritàriament del Senegal. Com que la llei d’estrangeria no els hi permet accedir a un permís de treball encara que portin més d’una dècada al país, no tenen més remei que dedicar-se al treball irregular.

A més dels venedors, el reportatge també dóna veu a institucions, entitats de drets humans i comerciants, que donen la seva perspectiva sobre la qüestió. Tots coincideixen a assenyalar les traves legals amb què es troben les persones que arriben a l’Estat espanyol a la recerca d’oportunitats laborals. Els protagonismes denuncien, a més a més, les situacions de racisme institucional que pateixen, així com agressions per part de la policia.

Finalment, s’apunten algunes alternatives, com la creació d’un Sindicat Popular de Venedors Ambulants o una cooperativa d’exvenedors impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, Diomcoop. Tot i que han estat respostes útils per moltes persones, la solució només arribarà quan les persones que es dediquen a la venda al carrer puguin accedir a la plena ciutadania.

El projecte és una producció de TV3 i la productora Batabat, codirigit per Sònia Calvó Carrió i João França, amb realització de Raúl Cuevas, muntatge de Moisès Casanovas i imatges de Aïda Torrent i Benet Roman. Va ser possible gràcies a la col·laboració d’Aziz Faye, Fatou Mbaye i Lamine Sarr, que es van prestar a compartir les seves històries.

Informació sobre el documental al web de TV3.