Retrats de la Barcelona comunitària

Il·lustració de Berta Aguilar per la portada de 'Retrats de la Barcelona comunitària'
Il·lustració de Berta Aguilar per la portada de ‘Retrats de la Barcelona comunitària’

Retrats de la Barcelona comunitària és un llibre escrit amb l’objectiu d’oferir una petita mostra de l’acció comunitària que crea vincles en diferents territoris, diferents àmbits i diferents tipus d’organització, des dels serveis públics a moviments autònoms, passant per associacions veïnals. Es va presentar el març del 2019.

El llibre respon a una proposta de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc del seu projecte Energies Comunitàries, impulsat amb la cooperativa Etcèteres. L’objectiu del projecte és posar en valor i donar impuls a la gran multitud d’iniciatives de veïns i veïnes de la ciutat que s’organitzen col·lectivament per transformar la seva vida, el seu entorn o les seves relacions.

La proposta em va permetre treballar durant un any sobre diferents iniciatives ciutadanes i entrevistar a més de 60 persones que treballen per transformar col·lectivament el seu entorn. A través dels seus testimonis es contrueixen set relats sobre els barris de Barcelona i la seva gent.

EnergiesComunitaries_AndreaAcedo_25.03.2019_51
Àlbum de fotografies d’Andrea Acedo de la presentació del llibre a la Trinitat Vella.

Un programa de ràdio que genera comunitat entre persones amb diagnòstic de salut mental; una iniciativa que connecta dones d’un barri per repensar l’urbanisme i la seguretat; una lliga femenina de criquet; el repte de generar espais acollidors; una passarel·la de moda per fomentar la salut comunitària; col·lectius de resistència veïnal; o joves que impulsen lleure de base comunitària. Aquestes són les històries que vertebren aquest retrat.

El llibre, editat per l’Ajuntament de Barcelona, compta amb les il·lustracions de Berta Aguilar per acompanyar cadascuna de les històries.

Descàrrega del llibre al web de l’Ajuntament de Barcelona.