Vida Mantera

Foto de Sònia Calvó Carrió d’un grup de pescadors a la platja de Kayar, al Senegal.

Vida Mantera és una sèrie de quatre reportatge en text i vídeo per Catalunya Plural – eldiario.es, elaborats gràcies al suport d’una beca DevReporter, per explicar en tot la seva complexitat el fenomen de la venda ambulant a la ciutat de Barcelona.

L’any 2015 el debat polític va fer semblar que la venda ambulant al carrer era un dels principals problemes de la ciutat de Barcelona. Els mitjans en parlaven constantment, però normalment des d’una perspectiva d’ordre públic que tenia poc en compte les situacions de les persones que s’hi dedicaven. Amb aquest projecte la nostra intenció era canviar el focus i parlar de les causes profundes d’aquesta realitat.

La beca DevReporter ens va permetre viatjar al Senegal, país d’origen de la majoria de venedors que treballen a Barcelona, per conèixer la situació del país, l’explotació que pateix per part d’Europa i la situació econòmica que obliga molts joves a marxar-ne. També vam parlar amb ells i diverses entitats sobre les situacions que pateixen a Barcelona, així com les dificultats que comporten les polítiques migratòries europees.

L’equip que va desenvolupar el projecte estava format per Yeray S. Iborra, João França i Sònia Calvó Carrió, i va comptar amb la col·laboració de Mariama Badgi, que ens va acompanyar durant el viatge a Senegal i després d’una visita a Barcelona va publicar una serie de reportatges a Le Soleil. Més tard, el company Yeray S. Iborra va publicar un llibre a partir d’aquesta feina titulat també Vida Mantera.

Llegeix els reportatges a eldiario.es:

Planeando una salida de ‘Get-away’: “Quiero irme a Europa, tengo que ayudar a mi madre”

Vender en la calle en Dakar o plantar la manta en Barcelona

Dejar la pesca para navegar las fronteras: los riesgos de migrar a Europa

Organización contra la precariedad: la cultura que se carga con la manta

Consulta també la pàgina que reunia els reportatges y la crònica de l’acte de presentació.