El Fil Rosa

El Fil Rosa és un documental que repassa la història dels moviments LGTB a Barcelona des de la celebració de la primera manifestació convocada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) el 26 de juny del 1977 fins a la celebració dels 40 anys d’aquesta fita. Es va estrenar un any més tard, el juny del 2018.

Seguint el fil de la història, vam entrevistar 18 persones que han format part dels moviments al llarg d’aquestes quatre dècades per mirar en perspectiva d’on venim, què hem aconseguit, i quins són els reptes encara pendents en l’actualitat.

Donat que la història dels moviments LGTB sovint s’explica com una història d’homes gais, vam buscar posar l’accent en altres realitat sovint invisibilitzades. El documental aborda la creació de les primeres organitzacions LGTBI, el clam per la visibilitat, especialment de les dones i de les persones trans, la lluita per fer front a la pandèmia del VIH, les reivindicacions legals o la problemàtica de la LGTBIfòbia encara present avui en dia.

El procés d’elaboració del documental ha permès generar un fons de memòria oral que excedeix de llarg l’extensió del film i sobre el qual voldríem seguir treballant per posar en valor aquestes històries de lluita.

El Fil Rosa és una producció de Bonobo Films, el Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Periodisme Plural que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’equip estava format per João França com a director i guionista, Adrià Rodríguez Castelló com a guionista, Albert Lloreta com a realitzador, Sandra Lázaro, Victòria Oliveres i Sònia Calvó Carrió com a càmeres i Jordi Mir Garcia com a assessor històric.

Web del projecte.

_MG_9281
Àlbum de fotografies de Mar C. Llop de l’estrena del documental.